Er man handikappet og møter utfordringer, da må vi hjelpe hverandre og ha fokus på enkle løsninger; alle skal være med

Mariann Gladsø fikk orden på kjøkkenet sitt, og alt ble lettere med senkbare overskap og steikeovn i riktig høyde

NAMDALSEID

Snø, holke og sørpeføre er ikke det enkleste når man er avhengig av rullestol. Likeså kan motstridige dører og ekle dørstokker være trøblete. Å bli funksjonshemmet er starten på ei ny tilværelse
– Alle har vi rett til å være med på det som skjer, sier Mariann Gladsø.

Når noe uforutsett skjer med en person, kan være en ulykke, sykdom eller annet som gjør at man blir funksjonshemmet for resten av livet. Rullestol bli da ofte, for noen, et nødvendig framkomstmiddel, slik ble det også for Mariann Gladsø på Namdalseid. Hun måtte for noen år siden amputere ene foten og hun er nå avhengig av sin elektriske rullestol.
– Samme hvordan man ser på livet etter en slik opplevelse så er det å bli handikappet ikke slutten på livet, men det er starten på ei helt ny tilværelse, sier Mariann.

Senkbare skap

Etter at hun ble rullestolbruker ble alt noe trøblete, for eksempel skapene på kjøkkenet som var høyt oppe på veggen, og steikeovnen var i feil høyde.
– Jeg søkte om økonomisk støtte for å få kjøkken og leilighet tilrettelagt for meg. Overskapene kan jeg nå senke ned slik at jeg uten problem kan få tak i det jeg skal ha. Likeså er steikeovnen og kjøkkenbenken i riktig høyde. En automat handikapbil har jeg, med innkjøringsrampe og heis. Bare å låse seg fast og kjøre i veg, smiler Mariann Gladsø.
Det som er problem for henne er vinteren med skiftende vær og føre.
– Er det glatt, 10 centimeter snø elle sørpeføre da sliter jeg med rullestolen ute. Men heldigvis har jeg god hjelp av vaktmesteren her på helsetunet, så det går bra, sier Mariann og demonstrerer bilens funksjoner.

Alle skal være med

Mariann er ei trivelig og hjelpsom dame som er full av energi også for å hjelpe andre handikappede til å få være med på ting som skjer i kommunen. Hun er opptatt av at alle skal ha samme mulighet, enten man er frisk eller har et handikap. I løpet av åtte år har hun kontaktet kommunen og påpekt steder der bruk av rullestol er problematisk. Nå har det i ettertid skjedd noe, blant annet med kommunale bygg, inngang kirka/kirkestua er bra og der er det også blitt parkering for handikappede.

– Nå har vi fått nytt helsetun med flotte inngangsparti og stor heis. Inngangen til kommunehuset er også upåklagelig og man kommer lett til på alle kontorer. Inngangen til samfunnshuset derimot er et stort problem. Der er døra tung, altfor tung, og dørstokken er for høy, også for de med barnevogn. Vi som er avhengig av hjelpemidler, rullestol eller rullator, må ha hjelp for å komme inn der når det er forestillinger eller møter i storstua. Det skal ikke være slik, alle skal komme fram uten ekstra hjelp, sier Mariann.
Hun påpeker også at det i skolen er noen hindringer, men nå blir det nytt skolebygg så da blir jo dette ute av verden.

– Det verste i skolebygningene er adgang til bassenget hvor det er håpløst med rullestol og andre hjelpemidler. Må også påpeke inngangene til Trimmen og Ungdoms/eldresenteret, der er det fullstendig stopp ved dørene. Kan bruke inngangen til fysikalske til trimstudioet, men da blir det på dagtid, sier hun.
Mariann oppfordrer alle som møter på et problem til å varsle om spesielle behov. Det er ofte bare små grep som skal til for at det blir enklere.

Tiltak

Fellesrådet for eldre med nedsatt funksjonsevne var for en tid tilbake på befaring i kommunale bygg for å se på forskjellige adkomster. Utfordringer var det noe steder, som nevnt ovenfor, og ordfører Steinar Lyngstad sier kommunen vil følge opp rapporten fra Fellesrådet.
– Kommunene er enig i at bassengets adkomst ikke er tilfredsstillende. Man ser for seg endringer i bruken av bassenget og bygget der når nytt bygg kommer neste høst, men vi bør ta oss tid til å finne løsninger for hvordan man kan tilrettelegge bedre enn i dag. Det gjelder både garderober og bassenget, sier ordføreren.
Inngangen til samfunnshuset/kafeteriaen er også en stor hindring for personer med nedsatte funksjonsevner. Det å kunne komme seg på kveldsarrangementer kan være en utfordring, både tung dør og høg dørstokk.
– Det er viktig å ivareta det som forventes å skulle være på plass. Alle skal være med og man skal ha fokus på å finne løsninger på problemene. Noe er enkelt å løse på en rimelig måte mens andre ting tar lengre tid og har noe mer kostnad. Det var en viktig rapport kommunen fikk og sammen skal vi finne løsninger og få det til lettere for alle, sier ordfører Steinar Lyngstad.

Mariann kommer ingen sted uten sin rullestol, føreforhold kan være utfordrende på vinteren.

 

Opp på rampen og inn i bilen, hun er fornøyd med denne løsningen.

 

Klikke seg fast, på med selen og kjør i veg, kjempesnedig.

 

Når Mariann, andre funksjonshemmede og funksjonsfriske kommer til samfunnshuset, der er det trøblete; først med den tunge døra –

 

– så kommer dørstokken, – dette er ikke ok for oss som er funksjonshemmet og bruker rullestol, kommer meg inn i gangen med drivhjula så krølles matta og det blir full stopp. Enda verre er det selvsagt med en vanlig rullestol, sier hun.

 

Driftsleder Christoffer Vågø ved teknisk ser på saken, – det ser ut som trappa har seget noe. Som et strakstiltak legger vi på ei trekantliste ved dørstokken, sier han.
– Da blir det gangbart for noen og snedig for alle, ler Mariann og er fornøyd med denne foreløpige løsningen.

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

Annonse



Annonse