Ivrige trimmere la sin årlige tur for å høre TV og radioens historie

Medlemmer og deltakere på årets LHL-Trimmen sin sommertur ved Norsk Radiomuseum i Selbu. Eierne Anne og Jan Erik Steen sitter foran

VUDDU VALLEY/SELBU

LHL-trimmen på Namdalseid består av et tjuetalls ivrige trimmere som hvert år tar en opplevelsestur i nærområdet. I år var temaet radio og TV og målet var Norsk Radio- og Fjernsynsmuseum i Sjøbygda i Selbu.

Pick-up Cafe
Første stopp på turen mot Selbu var en kafferast i Vuddu Valley i Åsen. Pick-up Cafe og uteområdet er spennende og ganske så amerikanskinspirert. Det er virkelig verdt en stopp der, ikke bare for å spise, men også for å oppleve atmosfæren i butikken. I Lysstøperiet lages de flotteste lys man kan tenke seg, her mangler det ikke på gavemuligheter. For ikke å glemme, her selger de Kongen av Danmark og mange andre typer drops. Interessant var det å gå opp trappa og ta en runde på det innholdsrike museumet.

Radio- og fjernsynshistorie
Det meste av NRKs radio- og fjernsynshistorie er i dag samlet hos Norsk Radio- og Fjernsynsmuseum i Selbu. Noe teknisk utstyr finnes på Teknisk Museum i Oslo, men det meste av kulturhistoria finnes i Selbu. På et privat drevet museum finner man norsk radiohistorien fra 1890 og frem til 1980. Her opplever man tidsbilder, musikk og radioprogram fra de forskjellige periodene og entusiastisk Jan Erik Steen forteller og demonstrer.

Museet overtok i 2018 den største Prøysensamlingen som finnes, en stolt Jan Erik Steen både forteller og demonstrerer.

Alf Prøysen samlingen
Museet overtok i 2018 den største Prøysensamlingen som finnes.
– Det er vanskelig å snakke om Norsk Radio uten å komme i forbindelse med Alf Prøysen gjennom barnetimen for de minste, søndagsposten og en rekke program som har satt dype spor i den norske folkesjela. Prøysen ga ut 50 bøker og flere hundre plater, forteller Jan Erik og han lar forsamlingen høre Prøysensanger fra gamle radioer.

I samlingen finnes Jukebokser fra 1934 og oppover og mange typer musikalske spillemaskiner fra 1880 årene og fremover. Her finner man cirka 1.000 radioer, båndspillere, grammofoner og alt som gir lyd. I tillegg er det en platesamling på mellom 10 – 15.000 plater. I tillegg til radiosamlingen er det en sykkelutstilling med utstyr fra 1880 og frem til dagens modeller.
Ei fotoutstilling finner man her og her er rundt 500 kamera fra tidsperioden1890 til 2000.

– Har du opptak for eksempel av Inger Jacobsen?

– Her har jeg opptak av alt. Dersom dere kan overnatte så skal dere få høre gamle opptak så lenge dere orker, smiler Jan Erik Steen.
Han ga en skikkelig fin historisk fortelling av både radio og fjernsynets historie. Det var en lærerik og fin tur som ble avsluttet med fantastisk god middag; rømmegrøt og spekemat.

Fjernsynet
Fjernsynet kom ikke til Norge før på 1950 tallet og for allmenheten fra 20. august i 1960. Museet har sammen med Teknisk Museum overtatt alt av historisk utstyr fra NRK, noe som alene utgjør 5.000 historiske gjenstander. Her er det både bilpark fra fjernsynshistoriens start, tekniske gjenstander i tillegg til de viktigste programtypene som er representativ for fjernsynets barndom.
Fjernsynsmuseet er unikt i Europeisk målestokk med fjernsynsapparat og utstyr fra 1928 frem til i dag.

 

En kafferast på Pick-up Cafe i Vuddu Valley, mye spennende rundt på uteområdet. Her Jostein Moe og Kjell Idar Hynne ved den gamle «bensinstasjonen».

 

Amerikansk preg på hele området og Laila Glasø imiterte Frihetsgudinnen.

 

Jostein og Hild Moe hilste på den svære bisonoksen på uteområdet.

 

Et imponerende utvalg av lys laget i lysstøperiet i Vuddu Valley.

Radio- og Fjernsynsmuseet Selbu:

Gruppen fra Namdalseid ble imponert av en entusiastisk Jan Erik Steen som kunne alt om radioens, fjernsynets og NRK sin historie.

 

Flere typer jukebokser er å se og høre i det innholdsrike museet.

 

De gode gamle radioene var artig å se igjen, mange som husker disse.

 

TV-apparater fra tidlig tid i fjernsynets historie.

 

Ragnar Rønning, Erling Måøy og Svein Anzjøn ved en gammel bil fra NRK.

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

Annonse



Annonse