Jeg skal bli kokk når jeg blir stor!

Ingebjørn Staven, Nicolás Jensås og Simon Kaldal lager "hybelpizza" med kokk Rune Sandø.

Det var forventningsfulle barn som møtte opp på skolekjøkkenet torsdag ettermiddag. Det var Namdalseid frivilligsentral som hadde ordnet det slik at organisasjonen Unge Kokker kom til Namdalseid med sitt matkurs. Kokken var Rune Sandø, og han hadde med seg hjelper Martin Ngo.

Rune Sandø jobber med forskjellige prosjekter og tiltak innen folkehelse, og blant annet jobber han for den ideelle organisasjonen Unge Kokker som har fått støtte fra Gjensidigestiftelsen til å gjennomføre prosjektet “Smart mat” over hele landet. Noen kjenner også Rune fra “Fiskesprell” og «Bra mat», og ellers er han engasjert i mange andre prosjekter gjennom sykehus, kommuner og helsestasjoner, både i Trøndelag og resten av landet.

Engasjert kokk og engasjerte barn

Barna hadde nesten ikke kommet inn døra før spørsmålene til kokk Rune kom på løpende bånd. – Er du mesterkokk, ville noen vite før matlagingen startet. Siden Rune har jobbet som kokk i over 30 år ble de enige om at han er mester.

Rune skapte stort engasjement blant barna, og han fortalte at han selv hadde bestemt seg for å bli kokk da han var 13 år. – Jeg er min egen kokebok, fortalte han. – Med tusen oppskrifter i hodet så har jeg alt jeg trenger.

Spørsmålene rant på, og Rune fortalte at han hadde laget middag til Kongen flere ganger, men likevel var minnene om de gangene han hadde laget middag til kongens pappa, altså “gammelkongen” de beste minnene. Han måtte også fortelle om de største middagene han hadde laget, og de minste.

-Jeg skal bli kokk når jeg blir stor!

-Er kokker veldig strenge?

-Er det vanskelig å bli kokk?

Interessen og engasjementet var det ingenting å si på, og kanskje er det flere fremtidige kokker i laget.

Sunn mat

-Hva er folkehelse, spurte Rune. Hendene kom i været og det var mange svar. Både sunn mat, vitaminer, søvn og aktiviteter ble diskutert rundt bordet.

-Er det noen som ikke spiser frokost, spurte Rune videre, og fulgte opp med et «hvorfor» til de som rakk hånden i været. Noen hadde ikke tid, mens noen ikke hadde matlyst.

-Frokost er viktig, fortalte Rune. -Kanskje går det bra i første timen, men ut i andre time blir det kanskje vanskelig å konsentrere seg. Og når dere først spiser så spiser dere kanskje veldig fort og veldig mye fordi dere er så sultne. -Vi kan bli litt stappa og daff etter maten ja, var det noen som bekreftet.

Dagens meny

Det var med stor forventning barna fikk høre at de skulle lage to typer smoothie. Og kokk Rune innledet med å fortelle om gutten han en gang møtte på kurs som ikke ville spise grønnsaker. Det hele endte med at han drakk 5 glass av grønn smoothie!

Det ble både grønn og rød smoothie på menyen, stapp fulle av både gode og sunne ingredienser. Såkalt “hybelpizza” slo også an! Her var oppskriften: Bruk tortillalefse og det du har i kjøleskapet. Likedan med wraps. -Det er bare en ting du ikke kan ha i wraps, smilte Rune. -Det er suppe.

Så suppe ble det ved siden av. Tre forskjellige supper: Blomkål, spinat og gulrot. Rune hadde et ekstra triks i ermet for å gjøre suppene ekstra spennende å spise! Tre supper i samme tallerken ble virkelig en appetittvekker!

Fargerike og appetittvekkende supper i samme tallerken.

-Min favoritt var den grønne smoothien. Leo og Ingebjørn var enige om det, men likte også den røde smoothien.  

Nicolás hadde suppene som favoritt, mens Leah og Alva holdt en knapp på smoothie og pizza. -Men alt var god da, konkluderte de. 

-Vi skal ha det bra til enhver tid, sa Rune. -Og da er det viktig hva vi putter i oss.  

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse