Mye folk for å se «Statsraad Lemkuhl», Olav tok turen for å se på skipet han skolerte på

- Det var kjekt å se igjen skoleskipet «Statsraad Lehmkuhl», mange minner fra tida om bord, sa Olav Overgård, her sammen med familien fra venstre Ann Helen Overgård med Håkon, pappa Olav og Christoffer Vågø med Christian

BESSAKER

Det 107 år gamle skoleskipet «Statsraad Lemkuhl» fra Bergen er årets Sommerskute i NRK sin satsing med sakte-TV. Statsraaden, «Sommerskuta», skal i løpet av seks uker besøke 29 norske havner og én på Shetland.

«Statsraad Lemkuhl» er Norges største seilskip, og har siden tidlig 1900-tall blitt brukt som skoleskip. Det sies at skipet er bergensernes store stolthet, da sammen med et visst fotballag.

– Dette vil vi huske lenge
Sommerskuta er et flott program der NRK har mange seere, i alle fall på kveldstid. Norges kyst er både lang og kronglete, men NRK kan dette med å lage flotte produksjoner selv om ikke alltid været har vært på deres side. Slik er det å ferdes på sjøen «minutt for minutt». Med start fra Havøysund 6. og 7. juli og sørover har man fått hilst på mange folk og sett mange fine steder og havner. På sin seilas var det ei havn i Trøndelag som fikk besøk av dette flotte skipet og det var den lille grenda Bessaker i Åfjord kommune. Her hadde folket møtt opp, sikkert alle fastboende og mange fra steder rundt, denne opplevelsen skulle folk ha med seg.

– Skulle bare mangle om vi ikke tok turen hit for å se «Statsraaden» på nært hold. Blir sikkert ikke mange slike anledninger, var det ei dame fra Åfjord tettsted som sa.

Skuelystne fra Bessaker, Namdalseid, Osen, Åfjord og sikkert fra mange andre steder samlet seg på kaianlegget, på begge sider av bukta, og det drøyde noe, syntes man, før skipet dukket opp i skodda. Som et spøkelsesskip seglet den litt på kryss og tvers i skodda, men klokka 22.40. klappet den til kai i Bessaker. Da ble det, som forventet, stor jubel og skikkelig stemning både fra skipsmannskap og skuelystne. Det var ikke bare på land at skipet ble hilst velkommen til Bessaker torsdag kveld, flere titalls småbåter fulgte Statsraaden inn til havna, et eventyrlig skue.

– Dette vil vi huske lenge, en opplevelse man bare drømmer om. En fin måte å få vist fram kysten til Osen kommune før de kom inn til kai her i Bessaker. Gåsehud! smiler ordfører i Osen kommune John Einar Høvik.

Utdanningsfartøy for førstereisgutter
Skoleskipene i Norge ble innarbeidet som gode utdanningssteder for førstereisgutter. «Statsraad Lehmkuhl» har gjennom årene utdannet tusenvis av sjøfolk, og skipet er nå i helårsdrift med seilaser og aktiviteter i inn- og utland. Tidlig på 1960-tallet satset unggutten fra Namdalseid Olav Overgård på et liv som sjømann, da var han på «Statsraad Lehmkuhl».

– Jeg var vel 16 år da jeg var på skipet en måneds tid på sjømannskurs. Man måtte ha et slikt kurs for å kunne reise til sjøs og da ble det for min del «Statsraad Lehmkuhl» som ble læringsstedet. Skipet lå da i opplag i Bergen og da var det noe nedslitt. Etter en måned på kurs ble det å mønstre på en tankbåt, meine det var en båt fra Bergen. Da gikk seilasen til England så til Amerika og Europa. Jeg var med på fem slike turer, men etter to år ble jeg lei og da var det slutt på sjømannslivet. «Statsraad Lehmkuhl» er jo nå blitt et veldig fint seilskip, skikkelig artig å se den igjen, smiler Olav Overgård.

Det var datter Ann Helen og familien som hadde tatt med far/bestefar/svigerfar for å se på Statsraaden.

– Dette var skikkelig stort og flott for pappa. Han hadde selvfølgelig veldig lyst til å se igjen «Statsraad Lehmkuhl» og da måtte vi jo ta han med oss, smiler Ann helen Overgård.

«Statsraad Lehmkuhl», et flott skue når den her kommer mot kai i Bessaker.

NRK-Programleder Ronald Pulk og noen av crewet kommer i land.

 

Mange båter fulgte med Statsraaden inn til kai.

 

For den som har sett på sendingene så er den allsidige båtsmann Jo Leif Strønen blitt et kjent fjes.

 

Mye folk samlet seg på kaia i Bessaker.

 

Blant mange Eidbygger hadde også medlemmer fra Namdalseid MC-klubb lagt kveldsturen til Bessaker, fra venstre Rune Mølnå, Jon Eilert Bøgseth, Torbjørn Helbostad og Jan Tørring.

 

Artist/skuespiller/tekstforfatter Siv Trine Haldaas fra Osen blir her intervjuet av NRK angående Musikkteatret Storversdagen på Vingsand,13. og 14.august. Siv Trine spiller her Flora Hepsøya.

 

Som på mange steder var det også hopp i havet på Bessaker, Nora og Elenora tok sjansen.

 

– Takk «Statsraad Lehmkuhl», for en kjempefin opplevelse!

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse