Nostalgisk aften med uløst sangmysterium

Bodil Staven er dyktig til å få fram gamle minner i bygda og hun har hatt regi på mange Nostalgiske aftener på Dagsenteret. Her sammen med Jostein Tørring som viser fram sangarket han fant.

NAMDALSEID

Tirsdag 22. februar var det etter lang koronastenging igjen duket for Nostalgisk aften på Dagsenteret. 20 personer møtte fram, både beboere på Helsetunet og andre. Her fikk de høre Jostein Tørring fortelle om et funn han hadde gjort under oppussing hjemme på gården Kleiva for noen år siden. Bodil Staven har vært primus motor for flere Nostalgiske sammenkomster på Dagsenteret med ulike temaer. Denne kvelden var det krigens mysterium fra Kleiva som var tema og ellers hendelser fra krigen.

Mysterium
– Da vi startet oppussingen av huset fant vi et sammenbrettet gulnet papir under ei dørliste til et soverom. På papiret var det skrevet en sang, med tyskfiendtlig tekst. Forfatteren av teksten er ukjent, og det er forståelig for det kunne være svært risikabelt å sette navnet sitt under en slik tekst under krigen. Jeg har snakket med flere personer om dette funnet, men det er ingen spor å finne etter hvem som kunne ha forfattet denne sangen. Flere lærere hadde losjert på dette soverommet under krigen, men skriftprøver fra disse viste at ingen av de hadde skrevet teksten, så hvem forfatteren er vil nok forbli et mysterium, sier Jostein.

Stallplass med høy
Etter at Jostein hadde fortalt om sitt mystiske funn fortsatte praten med diverse krigsopplevelser. Etter hvert kom det flere innspill på diverse hendelser og minner, et tema som dessverre føltes nært og aktuelt igjen etter de nyeste tiders hendelser i Ukraina. Det ble snakket om flyktningeruter, og om de mange som fikk hjelp til å flykte over til Sverige. I Sverige fikk flere karer opplæring i våpenbruk, og de kom tilbake til hjemlandet som reservepoliti/polititropper og ble satt i tjeneste ved frigjøringa av Norge.

Det ble også snakket om Henry Rinnan, og om hvordan han ble pågrepet på Verdalsfjellet da han forsøkte å rømme over til Sverige. Flere husket også at de hadde sett Rinnan kjøre omkring på motorsykkel med sidevogn. De var tre personer på sykkelen og de var innom på flere gårder i Sprova og på Setter og spurte etter stallplass og høy til hestene. Tyskerne hadde mange hester med seg da de var i landet.

Det kom med andre ord opp mange tema fra de oppmøtte, og det kunne vært interessant med en ny Nostalgisk aften knyttet til minner om krigen hvor man kunne «nøste» videre på noen av disse trådene/hendelsene.

Sang og kaffe
Gunnar Helbostad var invitert til å framføre den før omtalte sangen for publikum. Sangen var skrevet til tonen av «Hjem, hjem langt mot nord», og den ble framført på mesterlig vis. Gunnar hadde også noen gamle sangperler på lur, og det ble en hyggelig stund med allsang, kaffe og nybakt eplekake.

Nils Setter, til venstre, og Kåre Aune fortalte om Henry Rinnan på motorsykkel. Videre Oddrun Aune og Inger Setter.

 

Flere av de oppmøtte hadde historier å fortelle. Fremst Mary Grande, Oddrun Trebostad, Olaug Nygård, Hallbjørn Elden, Martin Buvarp, Olav Volden, Mildrid Elden og Edith Halse.

 

Gunnar Helbostad og hans «orkester» ordnet med sang og musikk.

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

Annonse



Annonse