Nybakte forfattere med gledestårer og en lettelsens sukk

Store deler av følelsesregisteret har vært i bruk frem mot lanseringen av boka ”Nostalgisk søm – Moderne & tidløst for hele familien”. Mor og datter Anna Solum og Toril Svarva fra henholdsvis Namdalseid og Jådåren, puster ut etter en intens innspurt som forfattere og designere av deres første bok.

-Sist fredag kom boka og vi stod der med den i hendene, forteller Anna og Toril. De innrømmer at tårene rant. –Selv om det er vi som har laget innholdet og vi har sett igjennom boka et utall av ganger i løpet av prosessen, så var det sterkt å få det ferdige resultatet.

Drømmen om boklansering

Lanseringsfesten ble holdt på idylliske Fylkesmannsgården i Steinkjer mandag 18. juni. Her var det stort oppmøte med ca 60 ivrige tilhørere som fikk høre om veien frem til en ferdig bok. Mange kjøpte bok og fikk den signert også.

-Vi har både grudd oss, gledet oss og ikke minst, drømt om boklanseringen, fortalte Toril forsamlingen. -For 20 år siden sa jeg at jeg ville lage en sybok, fortsatte Anna. –Og her er vi!

Selv om Anna ”alltid” har sydd og hadde drømmer om å lage bok, så tok det altså noen år før det ble noe av. Prosessen med denne boka startet igrunnen i 2014 da Toril og barselgruppen hennes gikk på sykurs hos Anna. Da fikk Toril skikkelig sansen for å sy selv, og etter det har det gått slag i slag med sykurs og mønsterdesign i tospann.

Dette er to sprudlende damer med mange gode idéer hver for seg. –Og så blir det enda verre når vi setter oss sammen, ler Anna. –Vi måtte til slutt gjøre noe med alle idéene våre, og hvorfor ikke samle de i en bok!

Hovedbok i Hobbyklubben

Både forfatterne og Embla forlag innrømmer at det har vært en tøff prosess med mye jobbing mot lanseringsdatoen. For da ballen begynte å rulle så endte det opp med at selveste Hobbyklubben ville ha boka som hovedbok, og de ville ha den i juni!

-Vi sier selvsagt ikke neitakk til en hovedbok, sier Bjørg Vollan fra Embla forlag, så det var bare å brette opp armene. – Det er en bok å være stolt over, og det har vært en glede å jobbe sammen med Anna og Toril.

-Da Hobbyklubben kom inn i bildet, ble jeg svett, sier Anna. –Jeg vet jo hvilket nivå hovedbøkene i klubben ligger på!

Anna og Toril forteller også at Hobbyklubben hadde et spesielt ønske til boka. De ville ha med en veske for å ha kaketiner i, for det hadde de funnet ut kunne være en bra syoppskrift. –Jeg sa værsågod, mamma, ler Toril. Anna måtte også fundere litt på dette og fikk god hjelp fra Wenche og Marie i stoffbutikken Northern Quilts på Steinkjer til å utarbeide en kjempeenkel og veldig genial veske for å bære kaketiner i.

Tørr vi spå at det blir en del kaketinevesker å se fremover?!

Kreativitet og nøyaktighet

Anna er den som har laget og konstruert alle mønstrene. Hun forteller at prosessen med et nytt plagg starter med skisser og øyemål. De er kreative, de klipper og de syr, og kanskje klipper de litt til. Men når mønsteret skal tegnes så må det stemme på millimeteren!

Anna forteller også at hun på et tidspunkt innså at alle kjolemønstrene var smalest på midten. –Men vi er jo ikke alle smalest på midten, sier hun med et lite smil. Så hun begynte å tenke og tegne, og da ble det en modell som var videst på midten og med fine lommer! Sjekk ut bilder og mønster i boka!

Navnet på boka hadde de ikke klart til å begynne med, men da de hadde samlet mønstrene de ville bruke så åpenbarte det seg en sammenheng. Den røde tråden ble nostalgien. De er inspirert av klær som både mor og datter brukte i barndommen, det er Emil i Lønneberget og andre tv-serier. Fine og funksjonelle plagg som er gode å ha på.

Anna og Toril forteller at de har et godt samarbeid med flere stoffbutikker. På Steinkjer er det Northern Quilt og Kreativ som begge ligger i Kongensgata, og i Trondheim er det butikken ”Klar, ferdig – sy”. Både Northern Quilt og ”Klar, ferdig – sy” har nettbutikker.

Toril forteller også at mønstrene gjerne må benyttes som et utgangspunkt. –Vær kreativ og finn på egne varianter, oppfordrer hun! Det er også noe å tenke på at samme kjole blir to vidt forskjellige med ulike stoffer.

Boka ”Nostalgisk søm – Moderne & tidløst for hele familien” kan kjøpes på Lensmannsgården (Namdalseid), Northern Quilt, Kreativ og Steinkjer bokhandel. Og selvsagt på Hobbyklubben for de som er medlemmer der.

Toril og Anna signerer så blekket spruter. Det ble mange bøker å signere på lanseringsfesten!
Med høyt engasjement og mye humor fortalte Toril og Anna om prosessen mot en ferdig publisert bok.

 

Liljekonvallkjole

 

Sort: En rocka variant av «Kjole-i-farta». Lilla: Ballblom hverdagskjole.

 

Fra Embla forlag har vi fått noen smakebiter av boken:

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse