På Finnmarka etter skreien

- Vi var oppe i 7 tonn pr dag og hadde 19 tonn på 3 dager. Bernhard Thorsen viser fram fangst, med "Brutus" til venstre

Leserinnlegg fra fisker Knut Bernhard Thorsen

Etter to sesonger på vindfulle Røst ble det i år Sørøya i Vest Finnmark som ble destinasjonen for å fiske skrei. Med bakgrunn i fjoråret, med lite fisk og mye dårlig vær, var planen egentlig å fiske i Henningsvær med egen båt. Jeg har vært sammen med min gode venn og kollega Vidar Sørensen i to år på Røst og Vidar ville gi Røst et siste forsøk i år. Så fikk jeg tilbud fra en fisker fra Stokkøya om å bli med han i år, enten til Henningsvær eller Sørøya.

Vi reiste ca 20 februar, underveis fikk vi meldinger om gode fangster i Henningsvær og la turen dit. Flott plass, overraskende lite sted, men utrolig mange fiskere og båter. Henningsvær har kort veg til fiskefeltene og har et relativt rolig hav, derfor en ettertraktet plass å fiske. I fjor var det heller ikke her særlig med fisk så mange var svært spente på årets innsig. Vi startet greit med noen dager med 2 tonn daglig, men det ble raskt nedadgående og det minnet mye om fjoråret. Så vi satte kursen nordover. Vi brukte 3 døgn til Lofoten og nå hadde vi enda 3 døgn foran oss før vi kom til Finnmark og Sørøya. Litt dårlig vær underveis, men den ekstra dagen lå vi i Tromsø. Ikke den verste plassen å tilbringe en ekstra dag, flott by på alle vis.

På sørenden av Sørøya ligger Hasvik kommune. Fiskemottaket og havna ligger innerst i Breivikbotn, der vi oppholder oss. I starten sto fisken ute i kanten mot Lopphavet og det startet med eventyrlige fangster. Vi var oppe i 7 tonn pr dag og hadde 19 tonn på 3 dager. Så ble det for mye for mottaket og ingen fikk levere mer enn en gang daglig og vi måtte også redusere litt på antall garn. Etter ca en uke begynte skreien og komme innpå fjorden. Vesentlig kortere kjøring ut på feltet samt mye lunere og roligere værmessig. Store fangster den første uka her også, men siden har det vært nedadgående med fiskeriet. Vi trodde vi skulle bli ferdige i god tid før påske, men det har gått tregt i det siste. Likevel kommer vi trolig hjem til påskehelga starter.

Utenom fiskeriet er det ikke mye å gjøre her, det er en veldig liten og nærmest øde plass. En liten Jokerbutikk og heldigvis et tilbud til fiskere som heter fiskernes velferd. På velferden kan man kjøpe dusj, klesvask, kaffe og vaffel. Og man kan oppholde seg der både i kaféen og i en TV stue. Sosialt, trivelig og lærerikt å prate med andre fiskere. Alle fiskevær av en viss størrelse har en velferd, her drives den av sanitetskvinnene.

Et stort savn er den luksusen det var på Røst med å få bo på land i en rorbu. Å bo to mann i en liten lugar uten særlige fasiliteter er noe krevende over tid. Både vask og matlaging er tungvint så det blir en del lettvinte løsninger. Står opp 4.30 og har harde fysiske dager, så det blir tidlig kveld. Det er mer vind på Røst, men her oppe er kulden en utfordring. Har frosset en del ja, selv med mye bekledning. Går greit når det er mye fisk og travelt, men blir det litt rolig blir man fort kald. Men med gode priser og bra med fisk kan vi ikke klage, det er fantastisk å få muligheten til å være med på dette. Dager med greit vær og mye fisk i garna, det finnes ikke bedre og artigere arbeidsdager enn det.

Nå er savnet etter samvær med de hjemme stort. Heldig som er gift med ei som er snill og tålmodig, og som gleder seg over at jeg får oppleve dette. Håper på noen vinterdager på Namdalseid før det blir vår. Og ikke minst, fotballsesongen starter, det blir artig. Mange lokale unggutter på årets lag, kjempeartig for oss veteraner å få være med dem. Så blir det krabbefiske til sommeren…

God påske!

Med hilsen Bernhard Thorsen

Fra havna i Breivikbotn, – det var oppe i 80 båter der som leverte fisk daglig når fisket var på sitt beste!

STEMNINGSBILDER FRA FISKET VED SØRØYA I FINNMARK:

 

 

 

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse