Verdensdagen psykisk helse 2021- Vær oppmerksom. Vær til stede. Følg opp.

Mental Helse Namsos markerte Verdensdagen psykisk helse 2021 i Namdalseid, fra venstre leder i Namsos Mental Helse Ole Jørgen Dekkerhus, styremedlem Per Haugen, diakonarbeider Siv Hilde Bulling, Ann Elisabeth Ravlo i Psykisk Helse og Rus, Mestringsenheten i Namsos kommune, Mariann Gladsø og Bodil Staven.

NAMDALSEID

For 19. år på rad leder Mental Helse arbeidet med Verdensdagen i Norge, et oppdrag de har fått fra Helsedirektoratet. Målet er at det skal bli like lett å snakke om vår psykiske helse som vår fysiske. – Vi har alle en psykisk helse, og det må det bli lettere å snakke om. Verdensdagen markeres i over 150 land.

I år er det et spesielt år, derfor er temaet; «Livet under og etter en pandemi – følg opp» helt på sin plass.

Bålkaffe og en god prat
– I 2021 ønsker vi å belyse hvor verdifulle vi mennesker er for hverandre, og hvor viktig fellesskap og tilhørighet er for god psykisk helse. Årets kampanje oppfordrer derfor alle til å følge opp familie, venner, bekjente og seg selv. Alle rundt oss. Ved å følge opp skaper vi fellesskap og nærhet. Dette bidrar til å forebygge ensomhet og utenforskap.
 Vær oppmerksom. Vær til stede. Følg opp. – skriver Mental Helse i sine brosjyrer.

I 2020 var det, tross pandemien, 2.200 arrangementer/stand som markerte Verdensdagen for psykisk helse rundt omkring i landet. I år er det også stort engasjement og på torsdag var det som vanlig stand ved butikken i Namdalseid. Her var det bålkaffe, trivelig prat, loddsalg og folk som var innom for en kaffetår og litt småprat. Namsos Mental Helse var arrangør.

Lenge alene
– Det har vært mange problemer og samfunnet er satt litt tilbake i forhold til fra før pandemien. Ensomheten har vært stor, godt man er ferdig med dette slik at vi får en normal hverdag etter hvert. Mange har hatt det tøft, vært redd for å bli syk da mest de eldre som har underliggende sykdommer. Mange har sittet lenge alene og har hatt lite kontakt med andre. Vi er i en verden som bare blir kaldere og kaldere, nå må vi ta vare på hverandre og ikke bare gjennom sosiale medier. Jeg har vært og er veldig imponert over engasjementet til damene her i Namdalseid, både i gamle Namdalseid og nå. De gjør en kjempejobb med å få til dette arrangementet, sier leder i Mental Helse Namsos Ole Jørgen Dekkerhus.

«Sosiale aktiviteter er bra for oss og vår mentale helse! Etter lang tid med mye alenetid og sosial isolasjon har vi lyst til å invitere til en hyggelig kveld med mat og musikk! Vi ønsker alle som «Psyk Team» hjelper i Namsos kommune velkommen til gratis middag på Namdalshagen fredag 22. oktober klokka 18.», står det i et skriv fra Mental Helse Namsos.
Påmelding telefon 997 04 725 eller 992 47 388, skyss kan ordnes fra Namdalseid og Jøa!

Bredt tilbud
– I mestringsenheten for psykisk helse og rus har vi et bredt tilbud til kommunens befolkning. I tillegg til poliklinikken har vi for eksempel RPH (rask psykisk helsehjelp). Her er blant annet flere kurstilbud FACT (fleksibelt aktivt kommunalt behandlingsteam), Sinnemestringstilbud, Fokus på barn som pårørende/BAPP/ barnas time.
Det er psykomotorisk fysioterapeut og psykologspesialist tilknyttet tjenesten.
Her kan folk selv ta kontakt for samtaler/behandling. Fastlegene er og flinke til å henvise til tjenesten, sier Ann Elisabeth Ravlo i Psykisk Helse og Rus, Mestringsenheten i Namsos kommune.

Sang og musikk

– Sang er god medisin for helsa og psyken, er de sikker på sangerne May Berg, Ann Jorid Resell, Ann Elisabeth Ravlo og Nina Damås.

Når vi sitter der og småprater kommer det helt tilfeldig tre sopraner fra Namdalseid songlag bort til standen, de ble fire for Ann Elisabeth er også med. De var som vanlig i godt humør og de «slo til» med et par sanger og loddkjøp.

– Sang og musikk er godt for helsa og psyken og både songlaget og musikklaget har bruk for flere medlemmer. Å være med å synge og spille skaper vennskap og man har det sosialt på øvinger og tilstelninger. Det er bare å «slenge» seg med, smiler de glade sangerne.

 

«Alle har en psykisk helse», til venstre Ann Elisabeth Ravlo, Bodil Staven og Ole Jørgen Dekkerhus.

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse