Eidbygg med i ungdomsbedrift – stakk av med Gullbilletten til NM

Fint besøk hos Autospyl UB, Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) tok seg tid til å prate med ungdommene i bedriften, t.v. økonomiansvarlig Tor Erik Rossvold, daglig leder Jeanette Frisendal, personalansvarlig Julie Sem Holmli og markedsansvarlig Henrik Brandåstrø. (Bare Landbruksministeren som fikk se prototypen)

MÆRE

Ei spennende pressemelding tikket inn; Landbruks- og matminister Jon Georg Dale besøker torsdag Mære Landbruksskole. Han vil også besøke de to ungdomsbedriftene som har gått videre til NM. To spennende bedrifter som har fått fram produkter som lar seg realisere, Autospyl UB og Gladgris UB. Da ble det tur til Mære, dagligleder i den ene bedriften er Eidbygg Jeanette Frisendal.

En ide blir til
Fire elever ved Mære Landbruksskole startet med å etablere sin egen Ungdomsbedrift og finne et viktig problem å løse. De valgte å gå innen landbruk, det er jo der de hører til. Dyrevelferd, renhold og en enklere dag for bonden tok de tak i, og Autospyl ble født etter en lang prøve/eksperimentperiode.

Hva er Autospyl?

– Autospyl er en innretning for automatisk spyling av spaltegolv/golv i løsdriftsfjøs. For å redusere smitte og sykdommer er det viktig å ha et rent fjøs. Dette bedrer dyrevelferden, gir bedre kvalitet på maten og en renere og enklere hverdag for bonden, forteller daglig leder Jeanette Frisendal i Autospyl UB.
– Vi håper jo å kunne utkonkurrere skraperoboten i pris og ikke minst oppstår det ikke skader med spyleren. Det blir bedre jurhelse som fører til mindre antibiotika og klauvhelsa blir også bedre. Den kan spyle tre meter og vassmengden blir noe det samme som med manuell vask. Kostnad er vanskelig å si, det kommer selvsagt an på hvor store fjøs det er, sier Julie Sem Holmli.
De driftige elevene har laga en prototype av produktet sitt, men den var det bare Landbruks- og matminister Jon Georg Dale som fikk se i funksjon.

NM i sikte
Onsdag 7.mars deltok rundt 80 ungdomsbedrifter fra 18 videregående skoler på Fylkesmessa i Levanger. Av rundt 20 utdelte priser var nok prisene for beste ungdomsbedrifter de gjeveste. Det var priser både for sørdelen og norddelen av Trøndelag. Beste Ungdomsbedrift nord i Trøndelag var: 1. Autospyl UB (Mære Landbruksskole), 2. Made-it UB (Leksvik vgs) og
Gladgris UB (Mære Landbruksskole).
– Det ble sannelig Gullbillett og NM på oss. Dette er vi stolte av og takker alle som har støttet oss, det er det beste som kan skje dette. I tillegg fikk vi andreplass for beste yrkesfaglig bedrift, stråler de stolte bedriftseierne i Autospyl UB.

Hva skjer med bedriften etter NM?

– NM for Ungdomsbedrifter 2018 arrangeres på Norges Varemesse i Lillestrøm 26.- 27. april og er vi heldige kan vi gå til EM, lov å drømme. Men etter det så blir vel bedriften avsluttet til sommerferien så får vi se om vi fortsetter som egen bedrift eller selger ideen. Det er en god ide som er fullt mulig å realisere og produsere, sier Jeanette Frisendal.

Halebiting
Halebiting i grisebesetninger er et tegn på stress og frustrasjon blant dyrene. Dette har elevene i ungdomsbedriften Gladgris UB sett på og utviklet en leke i naturgummi. Denne har fire hull med naturtau som trekkes gjennom og leken henges fra taket, de ser det er behov for nye løsninger.
– Aktiviseringsverktøyet har vi utformet ved hjelp av testing av andre produkter og tilbakemeldinger fra forbrukerne. Vi har produsert tretti slike leker som henger i grisefjøs over hele landet og er spente på tilbakemeldinger. Vi håper på en eller annen måte å få produktet ut på markedet, jobber for å få til dette, sier jentene i Gladgris UB.
Det hører med at også denne ungdomsbedriften fikk flere priser på Fylkesmessa.

– Jeg er imponert av disse flinke elevene og denne kjempeflotte presentasjonen av spennende produkter. Lykke til videre, sa Landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

Det må nevnes at statsråd Dale sitt besøk var en gjenvisitt fra elev Vegard Skjesol sin side. Han var nemlig en dag på jobb sammen med statsråden i fjor høst, torsdag var det gjenvisitt og hele skoleanlegget ble beskuet av Landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

Spennende ungdomsbedrifter, Autospyl UB og Gladgris UB fikk demonstrert sine produkter for Landbruks- og matminister Jon Georg Dale, t.v. Autospyl; Henrik Brandåstrø, Julie Sem Holmli, Jeanette Frisendal og Tor Erik Rossvold. T.v. Gladgris; Ingrid Værdal, Maren Paulsen, Amalie Fossum og Martine Lønseth.

 

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale var imponert av elevenes produkter og måten de presenterte disse på.

 

Fjøsmodell: – Hemmeligheten vår ligger like under liggebåsene, sier Jeanette Frisendal.

 

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale tok seg tid til et bilde med daglig leder Jeanette Frisendal i Autospyl UB.

 

T.h. elev Vegard Skjesol som fikk Landbruks- og matminister Jon Georg Dale til Mære Landbruksskole på torsdag.

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse