En hilsen fra en turnerende Eid-bygg i USA

Håkon Berre på slagverk og Aram Shelton på saksofon (Foto: Privat)

Leserinnlegg fra Håkon Berre:

Turnédagbok fra USA

Her kommer en hilsen fra en turnerende eid-bygg i USA. Jeg sitter akkurat nå på hotellet mitt i Chicago, og venter på at en “all american breakfast” skal komme på bordet. Jeg er for tiden på turné med den amerikanske saxofonisten Aram Shelton, som opprinnelig er fra Florida, men som har bodd mange år i Chicago, og som nå er bosatt i København – hvor vi møtte hverandre.

Aram flyttet til København for 2 år siden, og vi har spilt en del konserter i Danmark, før vi bestemte oss for å sette opp en amerika-turné. Vi spiller duo konserter (kun saxofon og trommer), og musikken er 100% fritt improvisert. Ettersom Aram har god kontakt til jazzscenen her, var det mulig for oss å få til 7 konserter i strekk opp langt østkysten og til Chicago. Planleggingen av en sånn turné starter ca. et halvt år før, da det skal søkes en god del fonder, legater og støtteordninger for å få økonomien på plass (amerikanske jazzklubber har ingen økonomi til å betale mere enn “døra”, altså billettsalget). Ingen offentlig klubb-støtte her altså. Med støtte fra norsk og dansk jazzforbund, det danske musikerforbundet, komponistforeningen og andre private fonder, har vi et budsjett som dekker transportutgifter og kost/losji. Aram tok seg mest av bookingen, og jeg har stått for fundraising både i Norge og Danmark.

Vi starta turneen i Baltimore, og fortsatte til Washington DC, Richmond, Philadelphia, New York og til sist og avslutte med 2 konserter i Chicago. Konsertene har gått veldig bra, og vi har fått en overveldende god respons fra publikum. Flere av konsertene ble også direktesendt på amerikansk radio, eller live-streamet på nettet. Vi var også heldige å få litt omtale i aviser og magasiner fra jazz-journalister.

Har opplevd mye underveis, og har vært heldig å få tid til å være litt turist innimellom også. Det er alltid mere moro når man får sett litt mere av byen man spiller i, og ikke kun jazzklubben og hotellet. Har også knyttet kontakt til mange aktører på den amerikanske “frijazz” scenen. Det er en stor mengde musikere her, som er utrolig dyktige, men som aldri kommer seg på turné til Europa, da USA har nada med støtteordninger til musikere og orkestre. Dette påminner en selv om hvor heldig man er, at man er bosatt i en del av verden hvor jazz er verdsatt som en potensiell eksportvare, og hvor staten går inn og gjør det mulig for sånne som oss og komme ut i verden og vise hva vi holder på med.

Vi har reist med både leiebil, “megabus” og fly for å komme rundt, og det slår meg hvor ekstremt mange (og overdrevet store) biler de har i dette landet. Motorveiene er overfylte, og ingen ser ut til å ta toget. Det er uten tvil et overflods-land hvor forbruket er skrudd opp til max og janteloven er kasta langt vekk (klimaforandringene er jo også vel bare noe kineserne har funnet på, ifølge Trump). Politisk sett, har det vært interessant og høre hvordan de lokale har det med å bo i et land hvor Donald Trump er president. Etter 2-3 øl, og før baren stenger, ender det som regel i lange, opphissede og følelsesladde diskusjoner (gjerne inkl. bartenderen) hvor jeg som Europeer kun kan takke meg selv for at jeg ikke bor i dette landet. Burgerne er store og saftige, men medmenneskeligheten er jammen liten (man er «sin egen lykkes smed” som det heter).

I dag skal vi se oss litt rundt i Chicago, og så går turen hjem igjen til København. Alt i alt har det vært en stor opplevelse å være her, og vi regner med å reise tilbake hit igjen innenfor et par år for å turnere i “mid-west” området og på vestkysten. Nå kom frokosten min på bordet, så dagboka stopper her.

Lenker:

– Musikk: https://aramshelton.bandcamp.com/album/dormancy

– Bilder fra konserten i New York: https://downtownmusic.net/aram-shelton–hakon-berre-with-jaimie-branch–michael-coleman-04-14-2018

– Artikkel fra Chicago Reader:
https://www.chicagoreader.com/Bleader/archives/2018/04/13/reedist-aram-shelton-reconnects-with-old-friends-on-his-first-return-visit-since-2015

– Konsertvideo fra New York: https://www.youtube.com/watch?v=tPlVVCPWOZk

(Håkon Berre sendte disse bilderne)

 

 

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse