Gudny ønsker velkommen til sitt nye bakeri!

Gudny gleder seg til åpningen og viser frem noe av baksten sin.

Endelig har drømmen gått i oppfyllelse! Gudny kan åpne dørene til sitt bakeri på Bonhaug! Dette er noe hun har jobbet mot siden 2018. Og vi kan nå fastslå at det ikke lenger er et forprosjekt.

Når hun nå åpner bakeriet gjør hun det i sitt eget tempo. Det skal passe med resten av gårdsdriften for hun er først og fremst melkebonde.
-Dette er et langsiktig prosjekt, forteller Gudny. -Egentlig er det vel et bolystprosjekt for både meg og for de som vil komme til bakeriet.

Nå skal hun ha åpent hver fredag frem mot jul. Fredag 18. november blir den aller første dagen og Gudny er veldig spent!
-De blir da mulig å komme hit for å kjøpe brød mellom kl 14.00 og 17.00. Videre blir det åpent hver fredag til samme tidspunkt til og med 16. desember.

-Kanskje er jeg litt impulsiv og har åpent noen lørdager og søndager også, smiler Gudny lurt.
-Da kommer jeg til å annonsere det på facebooksiden min, så følg med der!

-Her skal jeg bake det jeg kaller for kosebakst. Det er ikke matpakkebrødet, men bakverk som man kan kose seg med når man vil ha litt ekstra.

Hun forteller at hun også kan ta imot bestillinger på bakverk. Kanskje blir det også bakekurs etterhvert?

 

Matkulturer

Bakeriet på Bonhaug blir et islandsk gårdsbakeri med flerkulturell bakst. Den islandske baksten alltid kommer til å være grunnlaget i bakeriet, og samtidig kommer det til være variasjon med andre bakverk.

Gudny har som mål å ta vare på islandsk matkultur. –Jo eldre jeg blir, jo mer savner jeg maten fra hjemlandet, forteller hun. I Norge er sild og laks tradisjonsmat, spesielt til jul. Og Gudny vil fremheve sitt islandske rugbrød som en god kombinasjon til dette. På Island er også sild veldig vanlig å spise med rugbrød.

Gudny forteller at hun er veldig interessert i matkulturer. Derfor er det også helt naturlig for henne å diskutere dette med andre hun møter. -Jeg snakker heller om bakst enn om været, ler hun.

Fortellinger og formidling er også noe Gudny er levende engasjert i. -Læring og formidling henger sammen, og det er jo så enkelt å prate over baksten. Da jeg var barn bakte jeg mye sammen med min oldemor og farmor, og de fortalte mye fra gamle dager mens vi holdt på. For meg henger derfor baking, formidling og fortellinger sammen.

 

Fransk bakst i islandsk gårdsbakeri

I de to siste ukene har hun øvd seg på fransk bakst, og resultatet har blitt franske bagetter og nydelig brioche (en mellomting mellom brød og kake).

Årsaken til at det ble fransk bakst heter Camille. Hun er en «work away»’er fra Frankrike som bor hos Gudny i en måned. Som en «work away»’er  jobber hun for kost og losji.

Camille studerer egentlig biologi, men er veldig interessert i baking og matlaging og har tidligere hatt feriejobb på en Michelin-restaurant. Da hun søkte på «work away» så var det fordi det er en enkel og billig måte å lære andre kulturer på. Hun har vært to måneder i Vesterålen før hun kom til Namdalseid. Nå skal hun hjem til jul, før turen går til Finland. Camille forteller at hun skal reise rundt på denne måten frem til neste studieår som starter i september.

Hos Gudny har Camillle lært bort fransk baking. Gudny forteller at dette er en helt annen matkultur som hun ikke var kjent med. -De spiser for smaken sin skyld og koser seg veldig med maten, forteller hun. Mest overrasket er hun kanskje av at det i Frankrike ikke blir brukt grovt mel eller frø i brødene. -Og det finnes ikke usunt brød der heller, ler hun.

 

Gamle oppskrifter

Det er ingen hemmelighet at Gudny er opptatt av gamle oppskrifter. -Jeg googler ikke oppskrifter, forteller hun. -Jeg vil helst arve de. Dermed så oppfordrer hun alle som sitter på gode, gamle oppskrifter som de vil dele om å ta kontakt med henne.

Hun har nylig prøvd ut en oppskrift fra Heggdal bakeri på Steinkjer. Dette bakeriet ble lagt ned i 1964, og oppskriften deres på Olympie rundstykker har Gudny fått tak i. Dette er grove rundstykker med karve, og karve er vanlig på Island.

 

Åpning av bakeriet

Nå håper Gudny at folk i bygda og utenbygds synes det blir spennende å komme og se det nye bakeriet på Bonhaug.

-Se etter garasjen med de seks grønne portene, opplyser hun. -Da er du på rett sted! Inngangen til bakeriet ligger på tverrenden av garasjen, og døren blir godt merket.

Gudny ønsker velkommen til trivelig handel og bakstersnakk!

Gudny og Camille koser seg sammen på kjøkkenet.

 

Det meste er på plass i bakeriet til åpningen på fredag.

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse