Reinkalven som ble den nye lekekameraten

NAMDALSEID

Reinkalven Jovje får en annerledes oppvekst enn reinkalver flest.

Lille Jovje ble funnet i Åfjord av en turgåer som var på tur til Dåapma. Der lå han alene. Hvor moren var blitt av vet ingen, men mest trolig har hun blitt tatt av rovdyr.

Kalven kommer fra reinflokken til Terje Haugen, og datteren Lena Haugen med familie har tatt kalven hjem til seg. Nå har han bodd der i tre uker og og har blitt familiens nye baby og kjæledyr. De har gitt han navnet Jovje som betyr “grå rein”.

– Kalven har nok gått sammen med moren i ca tre uker før han ble alene, forteller Lena. Hun forteller også at de har mye tap på grunn av rovdyr og at det er en problematisk situasjon. De håper at det skal åpnes opp for mer jakt for å minske bestanden på rovdyr i området de har rein. 

Siden kalven ble morløs så tidlig var han for liten til å klare seg selv. Andre kalver som lider samme skjebne, men som er eldre, slår seg sammen med sauene hvis de blir utstøtt fra reinflokken, forteller Terje. 

Guttene Sindre og Tobias er gode lekekamerater med Jovje, og reinkalven tusler etter og holder seg sammen med den nye flokken sin. Han er ute sammen med familien når de er ute, ellers har han et inngjerdet område eller en plass i fjøset.

Nå får han melk fra flaske fire ganger i døgnet forteller Lena. I tillegg spiser han mye reinmose! Så det må familien plukke med fra fjellet og ta med hjem til den lille. Han kan spise litt grønt også, og da helst løvetann og andre grønne blader. 

Denne kalven blir aldri en del av noen reinflokk når han nå vokser opp som kjæledyr. Kanskje han kan bære kløv når han blir stor, spekulerer Lena.

Ørene hans bærer Terjes merke. Lena har et annet merke, men skal søke om å overta Terjes den dagen hun overtar driften. -Da slipper vi å merke om alle reinene, forteller Lena. – Og så kan en av guttene mine overta mitt merke.

Terje forteller at han skal holde på i fire år til, og da skal Lena ta over hele driften. -Da skal jeg gå i veien som andre kårkailler, ler han.

Lena med guttene Sindre og Tobias.

 

Tobias sørger for mating av Jovje.

 

Terje Haugen med reinkalven.

 

Jovje har Terjes merke på ørene.

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonseVær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*