Kvinnedagen har over ett hundre års historie

Bilde er tatt utenfor et mødrehjem i Burundi etter utdeling av tøybind til venstre Aisha Bigseth, Solange, Amina, Nadia, Zaituni og reisepartner Line Skori (Foto: Aisha Bigseth)

NAMDALSEID/SOLHAUG

Den internasjonale kvinnedagen, 8. mars, har en historie som startet i USA der det amerikanske sosialistpartiet arrangerte en markering den 28. februar 1909. Starten for denne markeringen var kampen for kvinners stemmerett.

I 1910 vedtok den internasjonale sosialistkonferansen å lage en årlig markering for kvinners rettigheter. Den gangen først og fremst for å sørge for at kvinner fikk stemmerett og like rettigheter til arbeid i alle land. Fire år senere ble kvinnedagen arrangert på en søndag, den 8. mars. Siden den søndagen har kvinnedagen blitt lagt til nettopp den datoen.

I 1948 var en de største fanesakene på kvinnedagen rasjoneringen av melk. Foto: Scanpix

Dagen ble først og fremst feiret i kommunistiske og sosialistiske land i de første årene, og i 1949 ble dagen en offentlig høytidsdag i Kina. I Norge var det en markering i 1915 da kvinneforbundet i Arbeiderpartiet hadde en markering for fred, men det var ikke før etter den andre verdenskrig at dagen fikk større oppslutning her i landet.

8. mars hadde storhetstiden på 1970-tallet, og nådde sitt høydepunkt i 1978 da over 20 000 deltok i tog i Norge. I 1975 vedtok også FN at dagen var en offisiell FN-dag.
Oppslutningen sank rundt togene fra 90-tallet, men i 2014 ble det igjen stor oppmerksomhet og oppslutning.

Kvinneprosjekt
Namdalseid bygdekvinnelag står også i år for markering/feiring av kvinnedagen 8.mars.
– Kvinnedagen feirer vi i år på Solhaug grendehus klokka 19.00. Da får vi besøk av Aisha Bigseth som kommer og forteller om kvinneprosjekt i sitt hjemland Burundi. Dette blir spennende, sier leder i Namdalseid bygdekvinnelag Gudny Sverkmo.

Aisha Bigseth kommer fra Burundi og hun er gift og bosatt med familien sin i Beitstad. Hennes kvinneprosjekt går ut på å hjelpe unge jenter og kvinner til å fullføre utdanningen sin. Dette gjør hun ved å dele ut tøybind slik at de ikke trenger å slutte på skolen når de får menstruasjonen. Aisha har også etablert en systue i Burundi.
– Aisha er en meget klok og engasjert person og gjennom sine bilder og fortellinger tar hun oss med på sitt kvinneprosjekt i Burundi, sier Gudny.
– Jeg gleder meg veldig mye til denne kvelden på Solhaug, forteller Aisha Bigseth på telefon.

Klessalg og servering
Ellers blir det på kvinnedagen anledning til å kjøpe klær. Til Solhaug kommer «7th Heaven» ved Laila Marita Brevik fra Follafoss. Det loves god servering og loddsalg.
– Inntekten fra loddsalget går til kvinneprosjektet i Burundi. Ønsker man mer informasjon om dette prosjektet så finnes det på AMM-supporter på FB. Velkommen til en minnerik kveld, sier Gudny Sverkmo.

 

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonseVær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*