Naturen gir god avkasting; jakt på elg, hjort og rådyr verdt millioner i 2019

Det er en voksende hjortestamme i Namsos kommune

NAMDALSEID/NAMSOS

Elgjakta er like om hjørnet og dette blir den første storviltjakta i ny Namsos kommune. Selv om det nå er jakt i storkommunen, blir den praktiske gjennomføringen som tidligere.

– Det blir jakt som tidligere etter antall dekar og det blir ingen endringer i gamle Namdalseid kommune, sier Rådgiver utmark Geir Modell.

Voksende hjortestamme
Namdalseid er kjent for sin store elgstamme og spesielt er det mye elg i enkelte områder. Målsettingen er å holde en stabil elgbestand som produserer cirka 250 dyr årlig. Det jobbes for å opprettholde gode leveområder med tanke på god tilgang på mat og skjul noe som gir en sunn og livskraftig elgbestand. Elgbestanden skal i størst mulig grad forvaltes av grunneiere/rettighetshavere gjennom godkjente bestandsplaner.

– I deler av nykommunen er det en voksende hjortestamme, men elgstammen har man klart å holde nede. Det er selvsagt store variasjoner med dyretetthet i kommunen for hjorteviltet søker til de beste områder å være på. Det beste matfatet er jo der det er høg bonitet og der rundballene ikke er inngjerdet om vinteren. Gårdbrukere oppfordres på det sterkeste å skjerme grasballene tidlig på høsten før dyrene finner fôret. Finner de først fôrlageret kan hjorten bli skikkelig vanskelig selv med solid gjerde, sier Geir Modell.

Store verdier
I 2019 var det i Namdalseid kommune tildelt 308 elg og av disse ble det felt 272 dyr. Det ga en fellingsprosent på 88. Ser man på de tre kommunene som i dag er Namsos kommune, viser fellingsrapporten følgende for 2019.

  • Namsos 236 elg, Namdalseid 272, Fosnes 90 som blir 598 felte dyr.
  • Hjort er det i Namsos felt 274, i Namdalseid 93 til sammen 367 dyr.
  • Rådyr 56, 59 og 98 i Fosnes som gir til sammen 213.

Geir Modell har laget et økonomisk oppsett og brukt gjennomsnittsvekt på felte dyr og en gjennomsnittspris per kilo kjøtt. Da fikk han dette resultatet:

  • Elg: 120 kilo x 598 som gir 71.760 kilo som multiplisert med 65 kroner/kilo gir en sum på hele 4.664.400, – kroner.
  • Hjort: 43 kilo x 398 gir 17.114 kilo x 65 gir 1.112.410, – kroner.
  • Rådyr: 20 kilo x 213 er 4.260 kilo x 65 som blir 276.900, – kroner.

Man kan vel si at naturen gir en god avkastning både økonomisk og en god matauke. Når det finnes og felles slike mengder med hjortevilt er det resultat av ei god forvaltning av storviltet.

Tildelt elg
I Namsos kommune er det i år tildelt rundt 1.400 elger med stort og smått. I tillegg er det lov å felle 500 hjort.
– Rådyr er det på Otterøy, Jøa og Klinga frie kvoter så tildeling blir det vanskelig å tilsi, sier Geir.

Elektronisk
Alt med skjemaer angående jakt er elektronisk og blir sendt ut til de mange valdansvarlige. De må igjen informere sine valdfeltledere og jegere.

– Slike skjemaer er sett og skutt dyr som jegerne sender inn og som jeg godkjenner og legger inn i Hjorteviltregisteret. Dette er noe jegerne har blitt rimelig flinke til. Går an å bli flinkere og jeg oppfordrer til at hendelser sendes inn fortløpende. Da slipper vi etterslep, jakta er lang, sier Rådgiver utmark Geir Modell.

Påkjørsler
Nå er det høst og mye vilt ferdes langs vegene og kveldsmørket kommer tidligere. Hjortejakta er i gang og elgjakta starter 25. september og da blir det mer ferdsel i skogen, viltet blir urolig og vil være mer i bevegelse.

– Vi har vært forholdsvis skåna for mange viltpåkjørsler her i kommunen. Fra 1. januar til 31. juni er det påkjørt 39 dyr av ulike slag. Noen rådyrpåkjørsler har det vært etter dato. Oppfordringen er; kjør forsiktig, dyrene kommer fort inn på vegen, sier Geir.

Geir sier at det er mye spennende lesning på hjorteviltregisteret.no

 

Rådgiver utmark Geir Modell har kontroll på hjorteviltet i kommunen.

 

Mye elg og store okser er elgjegernes drøm før jakta, elgen finnes den.

 

 

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonseVær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*