Ødegårdsområdet Drestad på Namdalseid

Hilde Gystad og Siv Randi Kolstad viser utsikten mot Vengstad og Helbostad.

Innlegg av: Siv Randi Kolstad

I følge tradisjonen ble gården Drestad lagt øde under svartedauden for aldri å bli bygd opp igjen. Det at Drestad ikke er gjenoppbygd og forandret, gjør at området kan fortelle noe om hvordan gardene så ut før svartedauden. I 1974 var det planer om nydyrking, og i den forbindelse ble området kartlagt av arkeologer, med Oddmunn Farbregd i spissen. Deres kartlegging viste rundt 20 gravhauger, til sammen 850 meter åkerreiner og to hustufter i området. Funnene førte til at området ble fredet.

Drestad ligger lett tilgjengelig for allmennheten. Området har også tidligere vært benyttet til trim og rekreasjon, og det er kort vei å gå fra bilvei. I oktober 2014 ble det innvilget SMIL-midler med denne begrunnelsen: «Tiltaket vil bidra til å løfte fram et intakt ødegardsanlegg og gjøre området og historien levende for lokalbefolkningen. Området ligger sentralt i bygda, og like ved boligfeltet Dalaberget. Det vil også ligge godt til rette for at grupper som for eksempel skoleklasser, historielag og lignende kan besøke området.»

Bålplass

I perioden 2014 –2016 har området så blitt tilrettelagt for denne typen benyttelse ved rydding, oppgradering av de eksisterende stier i området samt etablering av sitteplasser, bålplass og utkikksplass. På selve fornminneområdet er det ryddet og laget til bålplass. To store trær som lå over stien i nærheten av den åpne plassen er saget opp til lomper til å sitte på, og det er satt opp ei bålpanne til fri benyttelse. Vi, Hilde Gystad og jeg, har hatt god hjelp av Tove Berit Ostad ved Landbruksavdelinga i kommunen.

Utkikkspunkt

På enden av området, mot Vengstad, ble det valgt en trase som fører stien ut på dyrkajorda med mulighet for videre fortsettelse mot avlingsvegen i området. Her er det laget et utkikkspunkt med utsikt over gårdene i området og bygda. Slik ville vi få muligheten til å vise hvordan gården Drestad føyde seg fint inn i rekka av stad-navn sammen med gårdene Kolstad, Holstad, Vengstad og Helbostad. Med god hjelp fra grunneieren er grøfta mot dyrkajorda fylt igjen for å gjøre passeringen enklere.

Informasjonstavler

Det er nå satt opp tre informasjonstavler på området. Ei på parkeringsplassen på Dalaberget ved inngangen til stien, ei inne på selve fornminneområdet ved bålplassen, og den tredje ved utkikkspunktet mot Vengstad. Området er åpent for fri ferdsel, og alle er velkommen til å bruke området på Drestad.

VELKOMMEN TIL DRESTAD: Halvveis i det fine terrenget er det mulighet for en rast. – Bålpanna er der for å bli brukt, sier Siv Randi og Hilde. Foto: Svein Tore Kolstad

 

ÅPNET: Da er turstien fra Dalaberget over Drestad til Vengstad offisielt åpnet, og infoplakater er på plass. Tv. Siv Randi Kolstad og Hilde Gystad ved parkeringa på Dalaberget. Foto: Svein Tore Kolstad

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

Annonse



Annonse



Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*