«Nostalgisk aften for damer»; gamle historier om gjøremål blir til bok

De har det trivelig på «Nostalgisk aften for damer», fra venstre Kari Røthe, Oddrun Trebostad, Mary Grande, leder Bodil Staven, Sigrun Anzjøn, Else Ressem, Mildrid Elden og Inger Setter

NAMDALSEID

For cirka ett og et halvt år siden ble det rettet spørsmål om å ha en kveld i måneden for damer. Da var det tenkt damer i godt voksen alder som kunne møtes på Dagsenteret for å prate, gjerne om gamle dager. Historier fra hverdagslivet er viktig å ta vare på.
– Det er ikke alle som kommer seg så langt utom helsetunet, så en damekveld måtte prøves. «Nostalgisk aften for damer» ble «født» og vi har en hyggestund på Dagsenteret siste mandag i måneden, sier Bodil Staven.

Nostalgi blir brukt om å lengte etter en spesiell tidsepoke eller å dyrke ting fra før i tida, som musikk, moter, mat, arbeid og mye annet.
Og det er akkurat det damene gjør på disse kveldene. Som Bodil sa:
– Det går på det gamle! Her forteller de om gamle oppskrifter, matretter, gjøremål, sang og mye mer. Else Ressem har sunget inn en gammel sang som Jan Åge Kolstad har skrevet noter til, slikt er artig. Disse damene er siste generasjon til å fortelle oss om «gamle dager», viktig å ta vare på historien, sier Bodil.

– Ser du noterer mye når damene prater?

– Planen og håpet er jo å lage en bok ut av praten på disse hyggestundene våre. De er gode til å fortelle og mange temaer har vi vært innom, sier Bodil.
I løpet av en rekke hyggestunder har de pratet mye om arbeid på gardene; våronn, slåttonn, melking, gjetning, barnepass, regler fra skoletida, hermetisering av mat, gamle kjøkkenredskaper og for mange var jo arbeid med ull en viktig geskjeft.
– Rengjøring av ull, karing og etterpå spinning til garn. Da kommer rokken inn og det har vært mye snakk om denne prosessen, smiler Bodil.

Forskjellig typer mat har de laga og potetsuppe har de også prøvd.
– Det ble brukt potet og buljong/kjøttkraft når denne ble laget, var jo godt å da, smiler Oddrun Trebostad.

– Noe spesielt på gang?

– 25. november ønsker jeg å få til en spesiell hyggekveld. Da med litt mat og visning av gamle bruksgjenstander. Dette er Nostalgisk aften for damer, men mandag 25. er det bare å ta med følge dersom noen vil det. Dette er for alle. Har ikke planen helt klar enda, men er sikker på at det blir en trivelig aften på Dagsenteret, sier Bodil.

Bodil Staven stiller med forskjellige bruksgjenstander mandag 25. november.

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse