Ryddesjau gir travle dager på gjenvinningsstasjonene

- Nå er vogna vår for lita og utslitt, smiler Julia og Miriam Nilsen. De har lært å sorterer avfall, lærer om det på skolen

SJØÅSEN/DALAVIKA

Midtre Namdal Avfallsselskap IKS (MNA) er et interkommunalt selskap som eies av 13 kommuner og selskapets visjon er Tenk miljø – skap verdier. MNA har, med sine datterselskaper, 25 årsverk og en årlig omsetning på cirka 80 millioner kroner. Kontorsted er Barlia kompetansesenter i Overhalla kommune.

Gjenvinningsstasjoner
MNA har mange gjenvinningsstasjoner fordelt fra Osen/Roan og nord til Bindal. En av disse stasjonene ligger i Dalavika like nord for Sjøåsen i Namdalseid. Et besøk der viser at det er full vårrydding både i garasjer, hager og boder, de har travle onsdager på mottaket.
– Fra 1.april og ut oktober har vi åpent hver onsdag fra klokka 14-18. Våren er storsesong for rydding, det er mye som kommer fram når snøen forsvinner, sier sjefen på anlegget Lars Østring.
Her er mottak for store hvitevarer, brennbart materiell, metall, elektrisk og trevirke, papp og malingsrester, som Lars sier: – det er ingen grunn til ikke å oppsøke gjenvinningsstasjonen.

Har man mye «smårask» som man gjerne samler i en plastsekk så må denne være av blank plast.
– Det vil spare tid på anlegget, er det svart sekk og vi ikke ser innholdet må denne åpnes og tømmes for hand av den som leverer. Vi må være sikker på at det ikke er glass, metall eller annet «ikkebrennbart» i sekken. Slikt avfall presses her, blir hentet og kjørt videre til fjernvarmeanlegg, sier Lars.

Lærling
Privatpersoner leverer avfall fritt på gjenvinningsstasjonene, men bedrifter må betale per tilhengerlass alt etter størrelse. Har man farlig avfall som for eksempel asbest må dette leveres i spesialsekk.
– Dersom man har avfall som inneholder asbest må dette pakkes i spesialsekker som vi selger her. Sekken rommer 1m³ avfall og leveres her i Dalavika, sier Østring.
Med seg på laget har Lars lærling Vegard Hegle som skal ta fagbrev i gjenvinning.
– Fagbrev i gjenvinning, hva er det?

– Det er læring om gjenvinning fra mottak, sortering, opplasting til stasjonene og ikke minst veiledning. Fra gjenvinningsstasjonene går alt innsamlet materialer til hovedbasen på Stormyra, Overhalla, hvor det pakkes i kontainere og kjøres ut til forskjellige mottak. For eksempel gips transporteres til Svelvik i Vestfold og alt brennbart kjøres til Trondheim, sier lærling Vegard.

Det er tydelig at vårryddingen i gang, for onsdag var det tendenser til kø i mottaket til Lars og Vegard i Dalavika. Gjenvinningsstasjonen er skiltet ved Fv17 så det er enkelt å finne fram.

Einar Heggdal synes det er kjekt å få levere «gropsøppel» i Dalavika, bak t.v. lærling Vegard Hegle og styrer Lars Østring.

 

– Endelig kvitt gammelTV`n, smiler Ståle Nilsen, Lars tar i et tak.

 

Knut Stakset hadde også med elektriske artikler til gjenviunningsstasjonen i Dalavika.

 

Christina Staven Damås leverte en del materialer fra sitt firma, da måtte Lars fram med regningsblokka.

 

Skilting ved Fv17 gjør det enkelt å finne fram til Dalavika Gjenvinningsstasjon like nord for Sjøåsen.

 

– Skal man levere avfall med asbest, må man kjøpe en slik spesialsekk, sier Lars Østring.

 

Svart søppelsekk må tømmes av den som leverer, nå skal sekkene være blanke. Lars viser at alt innhold skal være brennbart før det går i pressa.

 

Det blir mye store hvitevarer i løpet av kort tid.

 

Alt på rett plass, kontainerne er godt merket, Sture Anzjøn leverer en del treverk.

 

– Har man skiftet kjøkken så blir det mye papp, smiler Helge Enoksen.

 

Tegn frivillig abonnement!

Setter du pris på Lokalavisa Fjordtilfjord? Har du lyst til å støtte oss med et lite månedlig beløp?

 

Velg månedlig beløp
Betalingsdetaljer
 
 
 
 
 
Total  

 

Annonse
.
.

FLERE NYHETER

AnnonseAnnonse